Eldbukssalamander

Göteborgs Zoologiska © info@gbgzoo.se

Art:   Eldbukssalamander (Cynops pyrrhogaster)

Ursprung:  Japan.

Längd:  18 cm.

Kön:  Hanens kloak är större.

Ålder:  5-10 år.

Utrymme:  Se utrymmestabeller 

Temperatur:  20°C.

Inredning:   Terrariet bör delas upp i en land- och en vattendel. Som bottenmaterial används akvariegrus, typ Engelskt grus. Många salamandrar tycker om att kunna gömma sig under någonting. Korkbitar är oftast perfekta gömställen. Om man vill kan man ha växter både på land- och i vattendelen. Täta alla hål, även små, för att förhindra rymning.

För att hålla vattnet rent kan man använda en liten akvariepump. En lysrörsramp med vanliga lysrör räcker vanligen som belysning.

Foder:  Eldbukssalamandrar äter nästan uteslutande insekter så som syrsor, mjölmask och flugor. Om man inte kan utfodra med levande foderdjur går det även bra med fryst fiskfoder av olika slag t.ex röda mygglarver.

Beteende:  Det går utmärkt att hålla flera Eldbukssalamandrar tillsammans. Eldbukssalamandern är ett mycket lättskött groddjur och kan rekommenderas till den som är nybörjare.

Hantering:   Tänk på att groddjurs hud är ömtålig och inte tål att torka ut. Hög luftfuktighet i terrariet är ett måste.

Hälsa:   Rikligt med vitaminer och mineraler (Nekton, Bio-Vite Spray eller T-Rex) är viktigt för att skelettet ska utvecklas normalt.

Böcker:   ”Keeping and Breeding Amphibians” och ”Salamanders and Newts”.

Belysning:   Belysningen är något som ofta glöms bort när man sätter upp ett terrarium. Man tänker sällan på att ljuset har en stor betydelse för både djurs och växters välbefinnande. För reptiler är ljuset lika viktigt som maten. Ljusspektrat kan delas upp i tre olika kategorier. Det synliga ljuset, lila till rött, som vi människor kan se. Dessutom finns det infrarött ljus, sk IR-strålning, och ultraviolett ljus, sk UV-strålning. Det synliga ljuset och UV-strålningen är de delar av spektrat som är mest intressanta vad det gäller belysningen i terrarium. IR-strålning används framförallt som värmekälla i terrarium.

Det är viktigt att tänka på hur man placerar elektrisk utrustning i ett terrarium. För att förhindra att djuren gör sig illa eller bränner sig på lampor är det säkrast att placera lysrörsramper, spotlights och värmelampor utanför terrariet. Det är också viktigt att det finns några platser i terrariet som är skuggiga.

UV-strålning:  UV-strålning är i regel inte nödvändigt för groddjur.

Mathias Larsson med personal önskar

alla välkommna till Göteborgs Zoologiska.

Vi är medlemmar i ZOORF sedan 1993

Nu är det massor med hamstrar i butiken igen.

Uppdaterat 2020-04-06

Aktuellt

• Hemleverans •

Trött på att bära tunga säckar med hundfoder eller kattsand?

Vi kör ut till följande ställen..

Kålltorp

Björkekärr

Olskroken

40kr

_________

Gamlestan

Sävedalen

Kortedala

Bergsjön

Partille

50kr

_________

Övriga stan

60kr

Min order ex.frakt 200kr

• Namnbrickor i metall 

   till hund och katt •

Namnbrickorna i metall

graveras direkt i butiken på 

ca 2 min medan du väntar!

VGW-bältet nu i butiken

hjälper mot att hundar drar i kopplet fungerar på alla hundar.