Göteborgs Zoologiska © info@gbgzoo.se

 

 

 

Grön leguan - Skötselråd

 

Art:   Grön Leguan (Iguana iguana)
Ursprung:  Syd- och Mellanamerika.
Längd:  Upp till 2m.

Kön:  Se Ödlehemmet (nytt fönster)
Ålder:  10 år eller mer.
Utrymme:  Se utrymmestabeller 

Temperatur:  26-28°C med en eller flera värmepunkter på 35°C. Högt fuktighetsbehov, helst över 80% rel. fuktighet.
Inredning:   Som bottenmatterial är Repti Bark eller Forest Floor utmärkt. För att ge djuren möjlighet att klättra ska grenar placeras diagonalt i terrariet, gärna så att djuren har möjlighet att solbada under en spotlight.
Teknik:   Värmematta eller värmekabel placeras under bottenmaterialet. Lysrörsramp med UV-rör (Repti Glo UVB eller Black Light) och en spotlight (Repti Spotlight) för att ge Leguanen nödvändigt UV-ljus och värme.
Foder:  Se Ödlehemmet (nytt fönster)

Beteende:  Hanar kan hävda revir, så man bör bara ha en hane per terrarium.
Hantering:   Innan Leguaner blivit van vid hantering kan den piska med svansen för att försvara sig.
Hälsa:   Se Ödlehemmet (nytt fönster)

Böcker:   ”Green Iguana - The ultimate owners manual” skriven av James W. Hatfield III, ”Grön Leguan” (svensk), ”Green Iguanas” (T-Rex), ”Caring for Green Iguanas”, ”Green Iguanas and Other Iguanas” (TFH) och ”The Green Iguana Manual” (AVS).
Belysning:   Belysningen är något som ofta glöms bort när man sätter upp ett terrarium.

Man tänker sällan på att ljuset har en stor betydelse för både djurs och växters välbefinnande. För reptiler är ljuset lika viktigt som maten. Ljusspektrat kan delas upp i tre olika kategorier. Det synliga ljuset, lila till rött, som vi människor kan se. Dessutom finns det infrarött ljus, sk IR-strålning, och ultraviolett ljus, sk UV-strålning. Det synliga ljuset och UV-strålningen är de delar av spektrat som är mest intressanta vad det gäller belysningen i terrarium. IR-strålning används framförallt som värmekälla i terrarium.
Det är viktigt att tänka på hur man placerar elektrisk utrustning i ett terrarium. För att förhindra att djuren gör sig illa eller bränner sig på lampor är det säkrast att placera lysrörsramper, spotlights och värmelampor utanför terrariet. Det är också viktigt att det finns några platser i terrariet som är skuggiga.
UV-strålning:  UV-strålning delas upp i tre olika typer. UVA-strålning är det som gör oss människor solbrända. För reptiler har det framförallt en stimulerade effekt på aptiten. För reptilernas välbefinnande är det därför viktigt med UVA. UVB-strålning behövs för att både människor och reptiler ska kunna bilda det livsviktiga vitaminet D3 i huden. Vitamin D3 behövs för att reptilerna ska kunna tillgodogöra sig kalcium, som i sin tur behövs för att skelettet ska byggas upp normalt. Kalcium tillförs fodret i form av kalk. UVC-strålning är varken nyttig för människor eller reptiler. Merparten av UVC hindras från att nå marken av ozonlagret.
För att reptiler ska må bra och trivas i ett terrarium är det därför viktigt att man ser till att de förutom vanligt dagsljus också får tillgång till UVA- och UVB-strålning. Enklaste sättet att uppnå detta är att förse terrariet med en dubbelramp. Ett lysrör bör vara ett dagsljusrör (Lumilux 11 eller Universalvit 25) och det andra lysröret kan då vara ett UV-rör (Repti Glo UVB ellerBlack Light).

 

 

  

   

• Tillbaka till skötselråd »

 

 

 

 

 

 

 

Mathias Larsson med personal önskar

alla välkommna till Göteborgs Zoologiska.
Vi är medlemmar i ZOORF

 

ZOORF webbplats (nytt fönster

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• Hemleverans •

Trött på att bära tunga säckar med hundfoder eller kattsand?
Vi kör ut till följande ställen..

 

Kålltorp

Björkekärr

Olskroken

40kr

_________

 

Gamlestan

Sävedalen

Kortedala

Bergsjön

Partille

50kr

_________

 

Övriga stan

60kr

 

Min order ex.frakt 200kr

• Mer om hemleverans »

 

 

• Namnbrickor i metall 
   till hund och katt 

 

Namnbrickorna i metall

graveras direkt i butiken på

ca 2 min medan du väntar!

• Mer om namnbrickor »