Guldhamster – Dvärghamster

Skötselråd

Guldhamster – Dvärghamster

Skötselråd Hamster
De vanligaste hamster arterna är
GULDHAMSTER (Mesocricetus auratus) som härstammar från Syrien och vildformen är gulbrun med vit mage och svart fläck på bröstet. Tamformen förekommer i flera olika pälstyper och färgvarianter. Guldhamstern blir ca 15 cm lång och lever vanligtvis i 2 år. Guldhamstern är en “ensamvarg” som slåss med livet som insats även mot det andra könet. Så från ca: 8 veckor rekommenderar vi ha man har dem i separata burar.
KINESISK DVÄRGHAMSTER (Cricetulus griseus) härstammar från Mongoliet och Manchuriet. Färgen är grå med ett mörkt streck på ryggen, s.k. ål och den har en cirka 2 cm lång svans.
VINTERVIT RYSK DVÄRGHAMSTER (Phodopus sungoris sungoris) härstammar från Sibirien och Manchuriet. Färgen är grå med ett mörkt streck på ryggen, s.k. ål.
CAMPBELLS RYSKA DVÄRGHAMSTER (Phodopus sungoris campbelli) härstammar från Mongoliet. Viltfärgen är gråbrun med mörk ål men tamformen förekommer också i vit (albino) och cinnamon (beige).
ROBOROVSKIS RYSKA DVÄRGHAMSTER (Phodopus raborovski) kommer från Mongoliet, Manchuriet och norra Kina. Färgen är beige utan mörk ål. Dvärghamsterarterna lever i ca 2-3 år (kinesisk dvärghamster kan bli ca 4-5 år) och storleken varierar mellan 8-10 cm.
BUREN: En guldhamsterbur bör enligt Jordbruksverkets föreskrifter ej understiga 0,12 m² (ca 50×25 cm) och ingen sida kortare än 25 cm. Buren bör vara minst 20 cm hög. En bur för dvärghamstrar bör inte understiga 0,09 m² (ca 25×40 cm) och ingen sida kortare än 20 cm. Vid grupphållning ska ytan vara minst 0,045 m²/djur. Gallermellanrummet till en dvärghamster bör inte överstiga 7 mm och 11 mm till Guldhamstern annars finns risk att djuret rymmer genom gallret.
BURINREDNING & LEKSAKER: I buren bör det finnas motionshjul (20 cm till guldhamster och något mindre diameter till dvärgarna), lekrör eller liknande och ett hus. I huset placerar Du s.k. hamstervadd. Hamstervadden måste vara smältbar för magen. För att ge Ditt djur tillräcklig stimulans och därigenom undvika tristess bör burinredningen regelbundet varieras.
Buren städas minst 1 gång i veckan, lite beroende på antal djur, burstorlek och på vilket bottenmaterial som används. Vattenflaska är att föredra framför skål, då vattnet i skålen fort blir smutsigt och måste bytas ofta. Matskålen bör vara låg, vid och tung för att undvika att hamstern välter skålen. Lämpliga keramikskålar finns i våran butik.
FÖDA: Hamstern äter i vilt tillstånd en varierad kost bestående av fröer, grönfoder och insekter.
Vi ger våra hamstrar hamsterblandning och Complete Hamster&Gerbil, en hamsterblandning i pelletsform. Complete Hamster&Gerbil är ett helfoder av mycket hög kvalitet och innehåller allt din hamster behöver. Vill du ge frukt och grönsaker, gör det med måtta för att undvika krånglande magar. Vattnet skall bytas dagligen och en saltsten skall alltid finnas i buren.
SKÖTSEL: Hamsterns tänder växer hela tiden så de måste nötas ner till rätt längd. Fröstänger och annat hårt gnagargodis hjälper dig att undvika tand och bettproblem. Klorna behöver vanligtvis inte klippas. Om du har en långhårig hamster ska den regelbundet borstas och tovor avlägsnas ur pälsen. Lämpligt med en kam, borste eller karda . Låt djuret vara ifred i sin bur under det första dygnet i det nya hemmet. Börja därefter lite försiktigt att bekanta dig med djuret, använd gärna lämpligt hamstergodis för att locka fram djuret. Efter något dygn kan du försöka klappa djuret, helst i knät sittandes på golvet. Hamsterungar kan vara livliga men blir snart tama om de hanteras ofta. När hamstern börjar känna sig hemma, låt den då vara med och bli en riktig familjemedlem. Ju mer djuret får vara med och bli hanterat, desto tamare och trevligare blir det. Tänk på att alltid ge hamstern ett ordentligt stöd då du lyfter den; den ena handen runt kroppen och den andra stöder underifrån. Bär inte omkring på djuret i onödan eftersom det lätt kan tappas i golvet och skadas allvarligt.
ÖVRIGT: Vi rekommenderar att man har en dvärghamster eller om man köper en riktigt stor bur eller en delbar bur så kan man prova med två dvärghamstrar. Men om de börjar bråka våldsamt MÅSTE man dela på dom. Hamsterhonan kan paras vid cirka 3 månaders ålder och är dräktig i 15-20 dygn. Om hamstern skulle bli sjuk kräver det omedelbar sakkunnig vård. Symtom kan vara slöhet, lös spillning eller dålig aptit. Om du upptäcker att Ditt djur är sjukt vänta inte, detta leder ofta bara till en svårare behandling. Rådfråga alltid veterinär i ett tidigt skede. Se till att buren är rymningssäker, en gnagare på rymmen kan skada såväl sig själv som inredning och elsladdar.
Barn gillar djur – såväl stora som små – och det är nyttigt för barn att växa upp, umgås och ta ansvar för ett djur.
Om djuret är ämnat för ett barn tänk då på att Du som vuxen ändå alltid måste bära huvudansvaret!
Detta skötselråd är allmänt utformat och omfattar bara grundläggande råd. Om ni har ytterligare frågor är ni välkommen att ringa till oss, vi har öppet varje dag 031-258848

Kontakta oss

Vi svarar vanligtvis inom 24 timmar