Göteborgs Zoologiska © info@gbgzoo.se

 

 

 

Tigersalamander - Skötselråd

 

Art:   Tigersalamander  (Ambystoma tigrinum)
Ursprung:  Nord Amerika.
Längd:  18-30 cm.
Kön:  Hanens kloak är större.
Utrymme:  Se utrymmestabeller 

Temperatur:  18-25°C.
Inredning:   Till Tigersalamandrar används Repti floor som bottenmaterial, placera ut några bitar av korkbark som salamandrarna kan gömma sig under. Man kan oockså inreda med mossa men Tigersalamandrar älskar att gräva och ödelägger ofta inredningen i terrariet.Dom dricker nästan ingenting utan tar upp vätska genom huden,det är därför mycket viktigt att de hålls i en fuktig miljö.En mindre vattenskål räcker.
Teknik:   Terrariet måste vara tillräckligt tätt för att hålla en hög luftfuktighet.Temperaturen skall hållas mellan 18-25°C om temperaturen är högre magrar salamandrarna gärna av även om man matar mycket.
Foder:  Fodret bör helst röra sig.Utfodra med syrsor,zophobas-larver,mindre fiskar och snäckor.Man kan också prova att utfodra med torrfoder som Wardleys Reptil ten sticks.
Beteende:  Tigersalamandrar hålls med fördel i mindre grupper om dom är någorlunda jämn stora annars kan mindre djur ätas upp av sina artfränder.
Hantering:   Groddjur har en mycket ömtålig hud och torkar lätt ut,dom klarar därför inte att vara utanför terrariet någon längre tid.
Hälsa:   Rikligt med vitaminer och mineraler (Nekton, Bio-Vite Spray eller T-Rex) är viktigt för att skelettet ska utvecklas normalt.
Böcker:   ”Keeping & breeding Amphibians (BLANDFORD) ”Salamanders and Newts” (TFH).
Belysning:   Belysningen är något som ofta glöms bort när man sätter upp ett terrarium. Man tänker sällan på att ljuset har en stor betydelse för både djurs och växters välbefinnande. För reptiler är ljuset lika viktigt som maten. Ljusspektrat kan delas upp i tre olika kategorier. Det synliga ljuset, lila till rött, som vi människor kan se. Dessutom finns det infrarött ljus, sk IR-strålning, och ultraviolett ljus, sk UV-strålning. Det synliga ljuset och UV-strålningen är de delar av spektrat som är mest intressanta vad det gäller belysningen i terrarium. IR-strålning används framförallt som värmekälla i terrarium.
Det är viktigt att tänka på hur man placerar elektrisk utrustning i ett terrarium. För att förhindra att djuren gör sig illa eller bränner sig på lampor är det säkrast att placera lysrörsramper, spotlights och värmelampor utanför terrariet. Det är också viktigt att det finns några platser i terrariet som är skuggiga.
UV-strålning:  UV-strålning är i regel inte nödvändigt för groddjur.

 

 

 

• Tillbaka till skötselråd »

 

 

 

 

 

 

 

Mathias Larsson med personal önskar

alla välkommna till Göteborgs Zoologiska.
Vi är medlemmar i ZOORF

 

ZOORF webbplats (nytt fönster

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• Hemleverans •

Trött på att bära tunga säckar med hundfoder eller kattsand?
Vi kör ut till följande ställen..

 

Kålltorp

Björkekärr

Olskroken

40kr

_________

 

Gamlestan

Sävedalen

Kortedala

Bergsjön

Partille

50kr

_________

 

Övriga stan

60kr

 

Min order ex.frakt 200kr

• Mer om hemleverans »

 

 

• Namnbrickor i metall 
   till hund och katt 

 

Namnbrickorna i metall

graveras direkt i butiken på

ca 2 min medan du väntar!

• Mer om namnbrickor »